Bovine Virus Diarree (BVD) is een wereldwijd veel voorkomende infectie bij rundvee en kan voor grote economische schade zorgen op een bedrijf. BVD wordt veroorzaakt door een pestivirus (BVDvirus type 1 of type 2). Het type 1 virus komt in Nederland voor, deze veroorzaakt minder heftigere verschijnselen dan het type 2 virus. Het type 2 virus kwam eerst niet voor in Nederland, maar komt tegenwoordig steeds vaker voor.
Of, en welke verschijnselen een dier laat zien hangt af van de weerstand van het dier tegen BVD, of het dier drachtig is, het type BVD-virus en of het dier ook aan andere infecties lijdt. Hierdoor kunnen de verschijnselen heel erg verschillen. Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn productiedaling, ontstekingen van de slijmvliezen, waardoor diarree, speekselen, verminderde eetlust en/of uitdroging kan optreden. Verder kan er koorts, abortus en fertiliteitsstoornissen optreden. Als het moederdier drager is, of tijdens een specifiek moment in de dracht besmet wordt met het BVD-virus kunnen er afwijkende en zwakke kalveren geboren worden. Soms leidt de ziekte ook tot sterfte. Het BVD-virus zorgt er ook voor dat het immuunsysteem minder goed werkt. Hierdoor komen andere ziektes ook meer voor.
BVD kan op uw bedrijf komen doordat u een dier koopt wat een BVD-drager is, of geïnfecteerd is met BVD, of drachtig is van een BVD-drager. Daarnaast kan de ziekte op uw bedrijf komen doordat uw dieren contact hebben met recent geïnfecteerde dieren, of door mensen en materialen die op uw erf komen.
Besmette dieren kunnen vervolgens elkaar infecteren. Meer informatie over de ziekte BVD leest u hier.
Voor melkveebedrijven is er een verplichte deelname aan de landelijke aanpak van dit virus. Er zijn vier routes die gevolgd kunnen worden.
- BVD-vrij (route intake virus, bewaking jongvee antistoffen) - Geschikt voor alle rundveebedrijven
- BVD-vrij (route tankmelkonderzoek) - Geschikt voor bedrijven zonder BVD-antistoffen in de melk
- BVD-vrij (route jongvee antistoffen) - Geschikt voor bedrijven zonder BVD-antistoffen bij het jongvee
- BVD-vrij (route oorbiopten) - Geschikt voor alle rundveebedrijven
Meer informatie en een overzicht van deze routes kunt u hier vinden.
Voor niet-melkleverende bedrijven is de aanpak van BVD op dit moment nog niet verplicht. Uiteraard kunnen deze bedrijven wel deelnemen de BVD-bestrijding door hun dieren te laten onderzoeken via bloed of door het nemen van oorbiopten.
Vaccinatie tegen het BVD-virus is ook mogelijk, maar er is op dit moment nog geen vaccin op de markt die het mogelijk maakt onderscheid te maken tussen gevaccineerde dieren en geïnfecteerde dieren.
Bent u benieuwd of uw bedrijf risico loopt om een BVD-infectie op te lopen? Doorloop dan deze checklist om een risicoprofiel te verkrijgen. Uw dierenarts kan ook helpen met een risicoprofiel interpreteren, of op te stellen specifiek voor uw bedrijf.