Naar het buitenland

Naar het buitenland met uw huisdier

In de vakantietijd komen er naast de standaard jaarlijkse entingen nog twee vaccinaties aan bod, namelijk de enting tegen hondsdolheid (rabiës) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest).

Naar pension

Verblijft uw huisdier tijdens de vakantie in een pension, dan is het verstandig om uw dieren goed te beschermen tegen ziektes, vlooien en wormen. Voor honden die naar pension gaan is een vaccinatie tegen hondenhoest meestal verplicht (maar altijd verstandig!). Daarnaast adviseren wij u de hond te enten tegen het parvovirus en de hondenziekte. Voor katten die naar een pension gaan is het verstandig uw kat te enten tegen katten- en niesziekte.

In onze dierenkliniek kunnen alle vaccinaties uitgevoerd worden. Ook kunt u bij ons terecht voor een geldig EU-dierenpaspoort, wormen- en vlooienbestrijdingsmiddelen en het plaatsen van een chip. Bij elke vaccinatie wordt uw dier helemaal nagekeken.

Huisdier mee naar het buitenland

Voor het reizen met gezelschapsdieren bestaan regels. Hieronder is een opsomming van de belangrijkste regels. Voor gedetailleerde en actuele invoereisen verwijzen we graag naar de website van het LICG.

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • De dieren moeten te identificeren zijn, een chip is verplicht.
  • Het chippen (en registreren) moet gebeuren alvorens het dier gevaccineerd wordt.
  • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De eerste vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek. Deze enting is drie jaar geldig.
  • Let op: sinds 29 december 2014 is het niet meer mogelijk om ongevaccineerde pups en kittens mee te nemen naar het buitenland. Vanaf deze datum moet iedere hond, kat en fret een geldige rabiësvaccinatie gehad hebben. Deze vaccinatie mag pas vanaf een leeftijd van twaalf weken worden gegeven. Na vaccinatie moet het dier nog 21 dagen immuniteit opbouwen voordat hij naar het buitenland mag reizen.
  • In veel landen is een verplichte ontworming tussen één en vijf dagen noodzakelijk.
  • Binnen Europa zijn de regels versoepeld en hoeft er geen rabiëstiter meer bepaald te worden, uitzondering is IJsland.
  • Let op: Een aantal landen heeft een verbod voor bepaalde rassen (m.n. vechthonden), controleer altijd even de LICG-site voor vertrek.
  • Alle landen buiten de EU hebben eigen eisen gesteld aan de invoer van gezelschapsdieren.
  • Als dieren buiten de EU reizen, moet er vooraf soms ook een rabiëstiterbepaling gedaan worden om terug te kunnen keren naar Nederland.

Voor meer informatie en de actuele invoereisen van de verschillende landen: www.licg.nl. Op deze site zijn altijd de meest recente invoereisen te vinden per land, zowel voor Europese als landen buiten Europa. 

Terug naar Gezelschapsdieren