Paardeneigenaren opgelet!

Paardeneigenaren opgelet!

De registratieplicht voor paarden gaat veranderen. Iedere paardachtige (paarden, pony’s, ezels en muildieren) dient al in het bezit te zijn van een paspoort en chip als ze ouder zijn dan negen maanden. Vanaf 21 april 2021 wordt het daarnaast verplicht te registreren op welk adres de dieren zich bevinden. Dit gaat gebeuren in een database van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De locaties waar de paarden worden gehouden, zullen zeer waarschijnlijk een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) moeten krijgen. De locatiehouders zijn verantwoordelijk voor deze aanvraag. Indien paarden langer dan 30 dagen op deze locatie aanwezig zijn, moeten ze op het UBN horend bij de locatie worden geregistreerd.

Wanneer paarden zich minder dan 30 dagen op een locatie bevinden, dienen deze verplaatsingen te worden bijgehouden in ‘lokale’ administratie, bijvoorbeeld een schrift. Denk hierbij aan wedstrijden, korte vakanties of verblijven op een dekstation. Hiermee zou bij uitbraak van een besmettelijke dierziekte sneller kunnen worden ingezien waar welke paarden zijn geweest in de afgelopen periode.

registratie paard

Details omtrent deze veranderende regelgeving worden nog uitgewerkt maar alle informatie kunt u vinden op de onderstaande links: