Castratie en sterilisatie kat

Wij adviseren om katers en poezen "te laten helpen" op een half jaar leeftijd. Dit advies geven wij omdat zowel castratie van de kater als sterilisatie van de poes een positief effect heeft op de levensduur van de gecastreerde kater (62% langer dan een intacte kater) als van de gesteriliseerde poes (39% langer dan een intacte poes).

En om natuurlijk ervoor te zorgen dat er geen overpopulatie van katten ontstaat. Hetgeen natuurlijk niet fijn is voor de omgeving (denk aan buren / vogels). Katten kunnen met een maand of zes al vruchtbaar zijn vandaar het advies om ze op een half jaar al te laten helpen.

Het vroeg laten opereren van de poes en de kater heeft nauwelijks nadelige effecten op de gezondheid van de dieren. Net als bij de hond moet je bij de kat na deze operatie opletten dat ze niet te dik worden.

Wel is er een groot positief effect op het voorkomen van borstkanker. Borstkanker komt gemiddeld bij 17% van de poezen voor die niet voor de leeftijd van één jaar zijn gesteriliseerd. Borstkanker is voor het grootste deel (85%) kwaadaardig bij de kat, dat wil zeggen dat het snel uitzaait naar bijvoorbeeld de longen.

De sterilisatie van de poes is technisch gezien een castratie want bij deze operatie worden beide eierstokken (ovaria) verwijderd. Bij de kater halen we beide testikels weg.

Terug naar Chirurgische ingrepen