Sterilisatie van de hond

Wij adviseren conform het advies van de beroepsgroep om teven te laten steriliseren. Dit omdat de voordelen van sterilisatie voor de kwaliteit van leven voor de hond veel groter zijn dan de nadelen. Hieronder volgt een opsomming van de voor- en nadelen van de sterilisatie.

Voordelen:

  • Logisch, want de eierstokken zijn verwijderd.

  • Honden worden makkelijk schijnzwanger na de loopsheid. Als ze schijnzwanger zijn dan worden de melklieren groter en ze gaan melk geven. Ook het gedrag verandert: ze kunnen wat misselijk zijn, ze maken een nest en verzamelen hun speeltjes hierin. Vaak zijn ze wat minder speels en actief dan voor de loopsheid.

  • Een baarmoederontsteking treedt meestal na de loopsheid op. Ze hebben dan vaak een baarmoeder gevuld met pus (de pyometra) of soms een heftig ontstoken baarmoeder met een beetje pus (endometritis).De hond kan dan algemeen ziek zijn, wil niet eten en vaak veel drinken. Soms is er vieze uitvloeiing uit de vulva. Ze is slomer en lijkt wat buikpijn te hebben (loopt dan met een bolle rug) De therapie voor een baarmoederontsteking is een spoedoperatie, waarbij de baarmoeder met de pus in zijn geheel verwijderd wordt. Dit komt gemiddeld  bij 19% van alle teven voor maar er zijn grote rasverschillen (3-66%).

  • Borstkanker uit zich als (een) knobbel(s) in het melkklierweefsel. Deze knobbels zijn in het merendeel van de gevallen goedaardig maar kunnen kwaadaardig worden en door de huid heen groeien of uitzaaien naar onder andere de longen. De therapie voor borstkanker is het weghalen van de knobbels of soms van een hele rij borstweefsel. Dit komt gemiddeld bij 13% van de teven voor maar er zijn grote rasverschillen (1-46%).

  • De suikerziekte bij de teef wordt veroorzaakt door insuline resistentie. Door de suikerziekte (een teveel aan glucose in het bloed) drinkt de hond veel en heeft ze veel honger. Als dit te lang bestaat gaat de hond afvallen en slechter eten en uiteindelijk kan ze in coma raken en overlijden. De therapie bestaat uit  zo spoedig mogelijk  steriliseren en insuline spuiten. En met wat geluk is de suikerziekte reversibel als er op tijd ingegrepen wordt. Anders moet de hond de rest van het leven met insuline behandeld worden en regelmatig het suiker gecontroleerd worden.

  • De reuzengroei treedt op ook door een teveel aan groeihormoon. De kop wordt wat breder, de tanden gaan meer uit elkaar staan, huidplooien worden dikker, snurken en meer geluid bij ademhalen.

  • Eierstokkanker kan zich uiten bij de teef door hormonaal in de war te zijn (blijft maar loops bijvoorbeeld), door buikpijn of door een dikte in de buik. Vaginakanker kan zich uiten doordat je een bult uit de vagina ziet komen, door moeilijk plassen en/of poepen, door veel persdrang of door afwijkende uitvloeiing uit de vulva. De therapie van deze soorten kanker wisselt. Soms is operatie een afdoende therapie en soms is er niets meer aan te doen.

  • De stofwisseling verandert na de sterilisatie.

Heeft u vragen over de sterilisatie van uw teef? Neem dan contact op met onze praktijk.

Nadelen:

  • Kans op urine incontinentie. Dit komt bij 5-20% van de teven voor maar er zijn ook hier grote rasverschillen (er zijn zelfs rassen waar juist minder incontinentie optreedt na sterilisatie dan bij honden van deze rassen die niet gesteriliseerd zijn).
  • Vachtverandering, meer pluizige ondervacht.
  • Dominante teven kunnen nog dominanter worden.
  • Bepaalde tumoren komen meer voor bij teven die geholpen zijn, ook hier zijn rasverschillen bij en hebben we het over kankersoorten die veel minder vaak voorkomen.

De sterilisatie van de teef is technisch gezien een castratie want bij deze operatie worden beide eierstokken (ovaria) verwijderd.

De sterilisatie doen we liever niet voor de eerste loopsheid, dan is de kans op een ontsteking van de vulvaplooi groter, de eventuele incontinentie heftiger en een grotere kans op gewrichtsproblemen. Beter is het om de hond eerst te laten uitgroeien. Sowieso doen we deze operatie het liefst als de eierstokken en de baarmoeder in de "ruststand" zijn. Dit is op ongeveer drie maanden na de loopsheid.

Aangezien er best wel rasverschillen zijn wat de voor- en nadelen betreft en de ene situatie de andere niet is, staan we altijd klaar voor een advies op maat.

Terug naar Chirurgische ingrepen